Informatie over de schilder Willem Behr

Het thema waar de schilder Willem Behr zich primair mee bezighoudt is het Zijn.

 

Het zijn Zijn is men vergeten.

De waan van de dag overheerst.

Niet enkel de worsteling om ons dagelijks voedsel te verzamelen of te verdienen.

Maar ook de desinteresse in wat onze medemens bezielt.

De toenemende individualisering leidt tot een verarming in ons zijn schap.

Vragen als wie ben ik,wat ben ik ,waarom ben ik, hoe ben ik, wat is mijn positie in het tijdsbeeld? worden te weinig gesteld. Net als de vragen waarbij het ik denken zich verplaatst naar het mens denken.

Daarnaast heeft ieder mens de plicht een Zijnde te zijn.

Om dat te kunnen moet je midden in het zijn schap (de samenleving) verkeren. Dat betekent het mee participeren naar vermogen binnen een of het maatschappelijk instituut.

In deze volgt Willem Behr de Duitse filosoof Heidegger (Sein und Zeit 1927).

Daarnaast stelt Willem Behr dat "je pense donc je suis"(Descartes) een bepalende factor is in ons mens zijn. Het weten waarom je iets doet en het kunnen beredeneren van oorzaak en gevolg .Dit genoemd hebbend moge het duidelijk zijn dat bij Willem Behr de tweede wet van Newton (actie is min reactie) een schijnende lichtbron en baken is.

Zijn werk biedt geen oplossing(en), de titel voegt niets toe, hij maakt geen oogstrelende nietszeggende plaatjes, hij heeft niets te zeggen. Maar hij bevraagt zich zelf en hoopt in stilte dat u dat ook doet tijdens het kijken

Even in gesprek gaan met u zelf.

Tijdens het schilderen denkt hij na over zaken die op zijn pad zijn gekomen.

Bij zaken waar hij geen antwoord op heeft, probeert hij al schilderend een voor hem bevredigend antwoord te vinden.

"Het schilderen wat ik doe beperkt zich immers tot het vasthouden van de kwast, en de verf en het doek zijn gang laten gaan in een door mij vooraf intellectueel opgezette compositie, dus ik heb daar best de tijd voor", citeert hij.

Kunstzinnig is hij gevormd door zijn opleiding aan de kunstacademie in Gent waar hij in 2008 zijn bachelor behaalde.

Zijns is hij gevormd door zijn voormalig ondernemerschap, zijn voorzitterschap van maatschappelijke organisaties die zich bezighouden met de belangenvertegenwoordiging voor de sociale minima, de gehandicapten en chronisch zieken, zowel plaatselijk als provinciaal.

En zijn deelname aan de nu zeer in het licht staande krimp en leefbaarheid van de plattelandskernen.

Contact Details

ATELIER: Boulevard de Wielingen 64 - 4506 JL  Cadzand bad | email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

POSTADRES: Prinsenstraat 38 - 4506 AH  Cadzand dorp | tel: 06 46454548 | email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.