DSCF1526

Iedere kunstenaar maakt zijn werk primair voor zichzelf en daarna moet het de wereld in zoals dat zo mooi gezegd wordt. Het scheppingsproces is klaar, de spanning is weg. Soms doet dat de kunstenaar pijn; hij heeft nog niet voldoende afstand genomen. In het geval van deze beeldjes speelt echter iets anders mee. Het totale kunstwerk is nog niet af.

 

Het kunstwerk geeft beelden met normale menselijke emoties middels houdingen weer. Het is begonnen na een dag waarbij er veel teleurstelling en frustratie naar boven gekomen was. In plaats van zoals gebruikelijk met de kwast, ben ik die avond begonnen met een stukje klei en plotseling kwam er iets tot stand.

Dat tot stand komen gaat op de volgende manier: ik neem de klei in mijn handen en bekijk de klei. De klei kijkt wel terug maar nog zeer ongedifferentieerd. Ik breng mijn frustratie, woede en liefde in de klei, bekijk en bevraag de klei intensief en bewerk de klei. En er ontstaan duidelijkere vormen. Die vormen kijken mij terug aan. En vanaf nu geeft elke aktie een reaktie gevolgd door een daar op passende nieuwe aktie. Emotie als reaktie op emotie. Het beeld kijkt steeds intensiever terug, het is nu een echte dialoog van kijken, vragen en antwoorden geworden, tot het af is. Het beeld kijkt me nu zelfstandig aan. Het werken en bevragen brengt ons uiteindelijk altijd terug naar de vraag: "Wie ben ik en wie bent u?"

Dit proces van kijken, vragen, antwoorden en terug bekeken worden zal nu in de nieuwe omgeving, nl. uw omgeving, plaatsvinden.

U krijgt de kans de andere deelnemers in het projekt beter te leren kennen. Allereerst bijvoorbeeld al hun keuze voor een specifiek beeldje uit de serie.

Het kijken naar de ander en zijn beeldje zal echter ook een boemerangwerking hebben. U wordt namelijk ook terug meer of minder intensief bekeken. Ik ben benieuwd wat dit doet met u en hoor dat graag.

Er is een reden waarom u dit beeld aangeschaft heeft. Deze reden is de uwe en wij vragen daar niet om, althans nu nog niet. Wel zeker is dat de beeldjes bij elkaar horen. En omdat u er een heeft horen de eigenaren ook bij elkaar. Met elkaar vormen we zo een nieuwe familie. En zoals elke familie houden we elkaar op de hoogte. We sturen een Kerstkaart of een vakantiekaart en vertellen een buitengewone gebeurtenis met betrekking tot het beeldje aan elkaar.

Door dit beeldje zou uw nieuwsgierigheid geprikkeld moeten worden en kan onze natuurlijke passiviteit omslaan naar het actief bevragen van het wel en wee van de andere familieleden.

Er is namelijk iets wat ons bindt; namelijk het bezit van het beeldje.

Ik als maker heb er daarom nu 10 vrienden bij gekregen.

Binnen 3 jaar willen we proberen jullie allemaal bij elkaar te roepen als een soort re√ľnie.

Dan zal het werk klaar zijn.

Hoe het er dan gaat uitzien dat weet nog niemand. We maken het namelijk samen.

De eerste stappen in het projekt:

Nu u de eigenaar bent geworden van een beeldje uit het projekt Kijken en bekeken worden deel 1 is de volgende stap van het projekt aan de beurt.

In deze fase bent u aan zet.

Ik vraag u een foto te maken te maken van de plek waar het beeldje terecht is gekomen, inclusief het beeldje graag.

En deze foto op te sturen aan alle kopers/eigenaars. Zie de bijlage voor de mailadressen.*

Mocht u zin hebben met elkaar contact op te nemen naar aanleiding van het projekt, voel u dan vrij om dat te doen. Iedereen heeft toegezegd dat wel leuk te vinden. Stuurt u dan ook een kopietje naar ons en als u wilt ook aan de anderen in het projekt.** Wij, Willem Behr en Ben Scherbeijn, zullen een knipselmap en daarna een boekwerkje maken over het hele projekt. De knipselmap zal in het atelier te Cadzand ter inzage zal liggen. Ben schildert ook en is te gast in mijn atelier, hij helpt dit projekt door mee te denken en de administratie te ordenen.

* Het gemakkelijkst gaat dit beantwoorden door op de mail die wij u sturen de knop allen beantwoorden aan te klikken. Dan zullen alle mensen op de lijst mee kunnen kijken naar uw antwoord.

** Als u bovenstaande optie ook gebruikt als u naar iemand individueel in de groep mailt, dan hebben we allemaal automatisch een kopietje van uw bericht.

 

Contact Details

ATELIER: Boulevard de Wielingen 64 - 4506 JL  Cadzand bad | email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

POSTADRES: Prinsenstraat 38 - 4506 AH  Cadzand dorp | tel: 06 46454548 | email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.